zondag 18 maart 2018 dit bericht werd geplaatst door Rugby Vlaanderen onder Nationale ploeg

? Bam! België wint van Spanje!

Historisch! Dat is de zege tegen Spanje te noemen. Nochtans leek alles erop te wijzen dat Spanje kost wat kost deze wedstrijd ging winnen. Zij moesten enkel hun laatste wedstrijd tegen België winnen om zich te kwalificeren voor het WK rugby 2019 in Japan.

Vooraf waren de Spanjaarden al niet tevreden met het scheidsrechters trio dat volledig Roemeens was. Dit komt omdat bij verlies Roemenië eerste wordt en zich zo plaatst voor het WK ten koste van Spanje.

De eerste minuten waren zeer intens van beide ploegen wat resulteerde in een paar harde contacten maar geen punten. Pas na 10 minuten kreeg België een penalty nabij de palen die succesvol getrapt werd, 3-0. Het tempo bleef de eerste time hoog maar het was telkens België dat via 3 extra penalty’s kon uitlopen tot 12-0. Kicker Vincent Hart had een goeie dag want ook in de tweede helft wist hij te scoren via een penalty 15-0. Spanje kwam pas in de 60ste minuut hun stempel drukken met 1 try (via een maul) en een penalty, score 15-10. De laatste 10 minuten werden nog spannend maar die ging verloren na opnieuw een penalty voor België 18-10.

Met nog 4 minuten te spelen en 8 punten voor, kon Spanje de kloof niet meer dichten en verloor het niet enkel de wedstrijd maar dus ook de rechtstreekse kwalificatie voor het WK. Een pijnlijke nederlaag die ze na de wedstrijd duidelijk afwezen op de scheidsrechter. De spelers van België moesten zelfs tussenkomen om de referee af te schermen.

Bekijk hier (weldra) de wedstrijd opnieuw.